faq

FAQ (Frequently Asked Questions)

FAQ - Veelgestelde vragen

We hebben de meest voorkomende vragen (vnl. aan de betoncentrale) verzameld en deze voorzien van duidelijke antwoorden. Hierdoor vind je gemakkelijk terug wat je zoekt.

Heb je andere vragen dan deze die in de FAQ worden beantwoord?
Neem dan zeker contact met ons op en we helpen je graag verder.

Contacteer ons

Overzicht van
vaak gestelde vragen.

Welke gegevens moet ik doorgeven bij een bestelling?

Om een bestelling te kunnen inplannen hebben we volgende gegevens nodig:

  • Naam, (facturatie)adres, mailadres , telefoonnummer
  • GSM-nummer van verantwoordelijke op de werf
  • Leveradres
  • Leverdatum en gewenste tijdstip van levering
  • Bereikbaarheid van de losplaats – link naar volgende vraag
  • Loswijze (rechtstreekse lossing, lossen in kubel, betonpomp,…)
  • Aantal m³ en product
  • Type beton (wij adviseren u graag hierin indien uw vragen heeft ; evenwel blijft dit een vrijblijvend advies dat geenszins een oordeel van een architect of ingenieur kan vervangen)
  • Gewenste leversnelheid: hoeveel m³ per uur kan er gestort worden

Waarmee moet ik rekening houden bij levering met een betonmixer?

Alle vrachtwagens hebben een rijbreedte nodig van minimaal 3 meter en een vrije hoogte van 4 meter.
Houdt bij een smalle inrijopening steeds rekening met de draaicirkel van de vrachtwagen!
Om in een opening van 3 meter breed te kunnen rijden moet de vrachtwagen loodrecht op de inrit kunnen inrijden.

Zonder specificatie wordt er van uit gegaan dat uw werf en losplaats bereikbaar is voor alle types van vrachtwagens (oplegger, MTM 44 ton).

Naast deze opleggers zijn er ook kleinere vrachtwagens beschikbaar (vaste wagen met 4 assen, MTM 32 ton). Dit type vrachtwagen dient uitdrukkelijk te worden besteld en impliceert een extra kost (gezien de geringere capaciteit en beschikbaarheid).

De klant is verantwoordelijk voor de aanvraag van de nodige signalisatie of parkeerverboden indien de vrachtwagens op de openbare weg dienen te staan of wachten. Hierbij dient desgevallend rekening te worden gehouden met het feit dat er meerdere voertuigen (truckmixers, betonpomp) op of nabij de werf aanwezig dienen te zijn in functie van een vlotte levering.

De klant is steeds verantwoordelijk voor de staat van het terrein en dient ondergrondse putten, rioleringen en zwakke ondergrond steeds aan te duiden. Indien de chauffeur, op verzoek van de klant, moeilijk bereikbaar terrein betreedt is de klant verantwoordelijk voor mogelijke schade of hieruit voortvloeiende kosten.

Hoe ver kan een mixer lossen?

Mixers kunnen met de losbuis maximaal 6 meter achter de mixer lossen.
De losbuis steunt dan op de grond: er kan dus enkel op (vloerplaat) of onder (funderingssleuf) het maaiveld worden gelost.

Om met de buis te kunnen lossen is er een hoge vloeibaarheid van het beton nodig (minimaal consistentieklasse S4: goed vloeibaar).
Vermeld dit dus steeds bij je bestelling ; de consistentieverhoging van S3 naar S4 kan gebeuren door het toevoegen van superplastificeerder aan het beton (op de werf).

Voor overbrugging van grotere afstanden kan een betonpomp worden gebruikt.

Gestabiliseerd zand en droge beton kunnen niet met goten of met de buis worden gelost. Deze kunnen dus enkel net achter de mixer gelost worden.

Waarmee moet ik rekening houden als ik een betonpomp nodig heb?

Een betonpomp kan beton op verschillende hoogtes en afstanden verpompen.

Een betonpomp dient bij voorkeur 3 dagen voor de levering te worden besteld.

Vermeld hierbij steeds het type pomp, rekening houdend met de afstand en/of hoogte die moet worden overbrugd :

Klik de gewenste pomp aan om de technische fiche te raadplegen (benodigde ruimte,…) Link naar diverse technische fiches van betonpompen bij nuttige documenten

Beton dient minimaal 250 kg. cement/m³ te bevatten om te kunnen worden verpompt (minimaal C12/15 voor Benor/KOMO).

Gestabiliseerd zand en droge beton kunnen niet worden verpompt.

Een betonpomp kan, via gekoppelde stalen buizen die op de grond worden geplaatst, het beton tot 100 meter ver pompen. Voor dergelijke grote afstanden is een aangepaste samenstelling (cementgehalte, korrelmaat,…) vereist. De extra werktijd voor het plaatsen van de buizen en de eventuele aparte aanvoer ervan wordt aangerekend.

Indien de pomp en mixer(s) niet op de werf kunnen staan om te lossen moet er een gemeentelijke vergunning aangevraagd worden om deze op of naast de openbare weg te kunnen plaatsen. Dit is steeds de verantwoordelijkheid van de klant.

Wanneer de betonpomp niet kan reinigen op de werf wordt er een kost aangerekend.

Hoelang op voorhand moet ik beton bestellen?

Voor standaardsamenstellingen dient uw levering bij voorkeur 2 werkdagen op voorhand te worden vastgelegd. Indien een betonpomp vereist is dient u bij voorkeur 3 werkdagen op voorhand te bestellen. Laattijdige annulering of wijziging kan kosten met zich meebrengen.

Wat is de kredietbeperking op mijn factuur?

Onze facturen zijn standaard betaalbaar binnen de 15 dagen na de factuurdatum. Indien deze termijn wordt overschreden wordt de 2% toeslag voor kredietbeperking opeisbaar. Er wordt geen korting toegestaan voor contante betaling.

Kan ik beton laten leveren aan het BTW-tarief van 6%?

Voor leveringen van beton of gestabiliseerd zand voor verbouwingen (in België) aan een particuliere woning die ouder is dan 10 jaar kunnen wij factureren aan een BTW-tarief van 6%.

Dit dient bij elke bestelling uitdrukkelijk te worden vermeld en er dient hiervoor een verklaring te worden ondertekend.

Meer info vindt u op volgende link: http://www.belgium.be/nl/huisvesting/bouwen_en_verbouwen/btw/btw_van_6_voor_renovatie/.

Waarom wordt staalvezel gebruikt in beton?

Staalvezel is, in vele gevallen, een goed alternatief ter vervanging van klassieke bewapening omdat de plaatsing hiervan een arbeidsintensief en tijdrovend werk is.

Enkele voordelen van staalvezelwapening in beton:

  • Tijdsbesparend
  • Kostenbesparing
  • Sterkere hoeken en randen door homogene verspreiding van staalvezel doorheen het beton
  • Geen knipresten of afval

Staalvezel bestaat in verschillende types en doseringen. Indien u een wapeningsplan of berekening heeft op basis van traditionele wapening kunnen wij u de variante in staalvezel berekenen. Zo weet u meteen welke besparing u hiermee kunt realiseren.

Kan ik ook kleine hoeveelheden laten leveren of afhalen?

Ja, dit kan. De kleinste productiehoeveelheid bedraagt 0,5m³. Voor gecertificeerd beton (BENOR) is dit minimaal 1m³.

Voor leveringen kleiner dan 8m³ wordt een toeslag voor onvolledige lading aangerekend. Indien de mengeling (afhaling) kleiner is dan 1m³ (minimale chargegrootte is 0,5m³) wordt eveneens een toeslag aangerekend.

Hoeveel tijd heb ik om een mixer te lossen?

In de prijs van het beton zit standaard 5 minuten gratis lostijd per m³. Deze tijd wordt berekend vanaf de aankomst van de mixer op de werf tot deze terug vertrekt. Deze tijden worden door de chauffeur ingevuld op de leveringsbon die door de klant wordt ondertekend voor akkoord. De klant ontvangt hiervan een dubbel van de chauffeur. Als deze tijd wordt overschreden, wordt er hiervoor wachttijd/overlostijd aangerekend.

Als u een lange lostijd verwacht, dient dit gemeld te worden bij de bestelling. Dan kunnen wij onze planning hierop afstemmen.

Welke nabehandeling pas ik toe ik bij gestort beton?

Nabehandeling van beton is belangrijk in functie van een duurzame sterkte-ontwikkeling van het beton en van beperking van de scheurvorming. Bij droog en/of winderig weer is dit nog belangrijker.

Bij vloerplaten is het aangewezen om een curing compound aan te brengen op het vers gestorte betonoppervlak.
Andere methodes zijn het aanbrengen van een dampdichte folie of het regelmatig bevochtigen van het oppervlak.

Voor wanden is het van belang om de bekisting lang genoeg rond de constructie te laten.

Een goede nabehandeling beperkt de scheurvorming maar is geenszins een garantie dat er geen scheurvorming kan plaatsvinden. Er zijn immers tal van factoren (ondergrond, wapening, cementgehalte, weersinvloeden, zaagpatroon,…) die een invloed kunnen hebben op mogelijke scheurvorming.

Hoe kan ik de vloeibaarheid van het beton verhogen?

Op de werf kan er superplastificeerder aan het beton worden toegevoegd. Dit product verhoogt de vloeibaarheid (consistentie) van het beton zonder kwaliteitsverlies.

Indien de vloeibaarheid van het beton wordt verhoogd door toevoeging van water heeft dit een negatieve invloed op de betonkwaliteit en –duurzaamheid. Bij toevoeging van water bij gecertificeerd beton vervalt elke kwaliteitsgarantie op dit beton!

Vloeibaarheid van beton is niet onbeperkt ; indien beton te vloeibaar wordt gemaakt riskeert u ontmenging, waardoor de samenstelling niet langer homogeen is.

Kan er beton worden gestort bij koude temperaturen?

Bij koude temperaturen kan er geopteerd worden voor andere samenstellingen (andere cementsoort, verhoogd cementgehalte, hulpstoffen die de binding versnellen). Bij vorst is het aangewezen om verwarmd beton te gebruiken.

Onze centrale in Eeklo is uitgerust met een warmwaterinstallatie (Polarmatic®, Finland, www.polarmatic.fi) die toelaat om beton te storten bij temperaturen tot -10°C. Deze installatie is uniek in Vlaanderen en warmt productiewater op tot 40° à 70°C (afhankelijk van het weertype en/of de vereiste betontemperatuur) en verhoogt zo de betontemperatuur.

De verhoogde betontemperatuur (in combinatie met andere maatregelen) waarborgt bescherming tegen vorstschade aan het beton en zorgt voor een normale sterkteontwikkeling bij lage temperaturen.

Het WTCB verplicht het gebruik van verwarmd water vanaf weertype III (matige vorst, minimum (nacht)temperatuur tot -7°C) en beveelt deze maatregel aan vanaf weertype II.

Hoelang kan ik gestabiliseerd zand verwerken?

Gestabiliseerd zand (chape/zandcement) met een cementgehalte tot 200 kg./m³ kan bij een temperatuur tot 20°C tot 2 à 3 uur na het aanmaken verwerkt worden. Het gestabiliseerd zand dient hiervoor beschermd te worden tegen zon en wind ; het is aangewezen om deze af te dekken met een zeil.

Door toevoeging van een bindingsvertrager kan deze verwerkingstijd verlengd worden tot respectievelijk 4u of 8u (bij omgevingstemperatuur van max. 20°C).

Hoeveel weegt gestabiliseerd zand of beton per m³?

Gestabiliseerd zand weegt  1800 kg/m³.

Beton weegt 2200 tot 2400 kg./m³

Welkom bij Van den Braembussche

Hoe kunnen wij jou helpen?

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Laat het ons weten en wij nemen snel contact met jou op.

Bouwmaterialen

Filip
Bouwmaterialen Eeklo
Brugsesteenweg
303
9900
Eeklo
Bouwmaterialen Brugge
Pathoekeweg
188
8000
Brugge
Bouwmaterialen Gent
Ottergemsesteenweg-Zuid
717a
9000
Gent
Bouwmaterialen Lier
Berlaarsesteenweg
128/1
2500
Lier
Afdeling dak & gevel Schoten
Metropoolstraat
13
2900
Schoten
Bouwmaterialen Oostrozebeke
Ter Priemstraat
23A
8780
Oostrozebeke

Beton & stabilisé

Alexander
Betoncentrale Eeklo
Brugsesteenweg
303
9900
Eeklo
Betoncentrale Brugge
Pathoekeweg
188
8000
Brugge
Stabilisé centrale Gent
Ottergemsesteenweg-Zuid
717a
9000
Gent
Betoncentrale Lier
Berlaarsesteenweg
128/1
2500
Lier
Betoncentrale Aalter
Brug-Zuid
10
9880
Aalter

Showrooms

Showrooms
Showroom Eeklo
Brugsesteenweg
303
9900
Eeklo
Showroom Brugge
Pathoekeweg
188
8000
Brugge
Showroom Gent
Ottergemsesteenweg-Zuid
717a
9000
Gent
Showroom Lier
Berlaarsesteenweg
128/1
2500
Lier
Showroom Oostrozebeke
Ter Priemstraat
23A
8780
Oostrozebeke
18