HSR - zuur- of sulfaatbestendig cement
Zuurbestendig cement is een speciaal type cement dat hoge weerstand biedt tegen bepaalde zuren en chemicaliën. Het wordt vaak gebruikt in toepassingen waar beton wordt blootgesteld aan chemische omstandigheden, zoals in de landbouwsector, bij rioleringsinfrastructuur of in de chemische nijverheid.
Wanneer beton in contact komt met water dat meer dan 500 mg. sulfaten per kg. bevat of met grond met meer dan 3.000 mg. sulfaten per kg., is het raadzaam om een beton op basis van cement met hoge sulfaatbestendigheid (HSR-cement, High Sulfate Resisting) te gebruiken. HSR-cement is speciaal ontwikkeld om uitstekende weerstand te bieden tegen sulfaten en andere agressieve chemicaliën.
De belangrijkste toepassingen van zuurbestendig beton zijn te vinden in de landbouwsector, zoals sleufsilo's en mestkelders, en in de infrastructuur voor rioleringen, zoals afvalwaterbehandelingssystemen.
Het gebruik van zuurbestendig beton zorgt voor een langere levensduur en een betere prestatie van betonnen constructies die worden blootgesteld aan chemische omgevingen, waardoor het een essentieel materiaal is voor dergelijke toepassingen.
LH - Low Heat
Low heat is een gecertificeerde eigenschap van cement waarbij er een beperkte hydratatiewarmte vrijkomt bij het bindingsproces van cement en water in de betonconstructie.
Deze eigenschap wordt gedefinieerd in de cementnorm NBN EN 197-1. Een cement is Low Heat wanneer zijn warmteontwikkeling beperkt blijft tot 270 J/g (na 7 dagen volgens de oplossingsmethode of na 41 uur volgens de Lavangavant-methode).
De chemische samenstelling van dit cement varieert van andere cementtypes door het beperken van het gehalte aan portlandklinker en deze aan te vullen met andere producten met (latent) hydraulische eigenschappen.
Deze eigenschap maakt low heat cement bijzonder geschikt voor toepassingen waar grote betonvolumes nodig zijn.
Dit wordt meestal toegepast in grotere, civiele bouwwerken en kunstwerken (tunnels, bruggen, kaaimuren,…)
LA - Low Alkali
Low alkali cement is een type cement met een beperkt alkali-gehalte, zoals gedefinieerd volgens NBN B12-109. Dit cement biedt een verhoogde weerstand tegen de alkali-silicareactie (ASR), die kan optreden tussen de van nature in het cement aanwezige alkaliën en bepaalde soorten granulaten.
Bij de alkali-silicareactie zetten de alkaliën in het cement bepaalde silicaten in de granulaten om in een gel-achtig materiaal. Wanneer deze gel water opneemt, zet het uit en veroorzaakt het druk in het beton, wat kan leiden tot scheurvorming en uiteindelijk tot structurele schade.
Low alkali cement is daarom essentieel bij betonconstructies waar het risico op schade door alkali-silicareactie aanwezig is. Door het beperkte alkali-gehalte in het cement wordt de kans op deze potentieel schadelijke reactie aanzienlijk verminderd, waardoor de duurzaamheid en stabiliteit van het beton verbeteren.
N - variant
Deze cementeigenschap drukt de Normale bindingstijd van cement uit.
De N-variant is geschikt voor diverse toepassingen, van funderingen tot constructie- en metselwerk. De normale bindingstijd maakt het cement geschikt voor allerlei projecten, omdat het een goede balans biedt tussen de verwerkbaarheid van het betonmengsel en de uithardingstijd.
R - variant
Deze cementvariante wordt getypeerd door een snelle (Rapid) bindingstijd. Cement met deze eigenschap is meestal pure porlandcement en is uiterst geschikt voor situaties waar tijdsdruk een bepaalde factor is of wanneer beton gegoten moet worden in koudere weersomstandigheden.
De R-variant heeft een snelle bindingstijd waardoor het beton sneller uithardt tevens een snellere sterkteontwikkeling heeft.
Dit kan van belang zijn voor het tijdig kunnen bewerken van het beton (pollieren, vlinderen) maar kan ook van belang zijn voor het tijdig kunnen ontkisten van beton of de bescherming tegen vorst van het jonge beton.
Bezoek één
van onze betoncentrales.

EekloBetoncentrale
Openingsuren
- GESLOTEN van 23 december tot en met 7 januari '24

BruggeBetoncentrale
Openingsuren
- GESLOTEN van 23 december tot en met 7 januari '24

AalterBetoncentrale
Openingsuren
- GESLOTEN van 23 december tot en met 7 januari '24
GentStabilisécentrale
Openingsuren
- GESLOTEN van 23 december tot en met 7 januari '24
LierBetoncentrale
Openingsuren
- GESLOTEN van 23 december tot en met 7 januari '24
Niet
gevonden
wat je zocht?
Heb je vragen of wenst je in contact te komen?
Onze experten helpen
je heel graag verder.
Jouw contactpersonen voor beton & stabilisé

Jorn
accountmanager betoncentrale Eeklo | Brugge | Aalter
mail Jorn

Pieter-Jan
verantwoordelijke betoncentrale Lier
mail Pieter-Jan

Stephanie
accountmanager stabilisécentrale Gent
mail Stephanie
Welkom bij Van den Braembussche
Hoe kunnen wij jou helpen?
Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?
Laat het ons weten en wij nemen snel contact met jou op.