
Duurzaamheid als continu proces
Duurzaamheid is een voortdurend en evoluerend proces. We zijn trots op de reeds gemaakte inspanningen en blijven innoveren om de betonsector (en de bouwsector in het algemeen) steeds duurzamer te maken, zodat u altijd met vertrouwen kunt kiezen voor de Van den Braembussche (beton)producten.
U kan op deze pagina lezen hoe wij ons steentje trachten bij te dragen aan een duurzame leefwereld.
Innovatie, ontwikkeling, visie
Van den Braembussche volgt de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van beton en bouw op de voet. Dit stelt ons in staat om beton met uitstekende technische eigenschappen en brede toepassingsmogelijkheden aan te bieden. We richten ons op het toepassen van de nieuwste technologieën en best practices, geïnspireerd door recent onderzoek en de uitgebreide kennis van onze betontechnologen.

Eigen zeefinstallatie in Brugge
Op onze site in Brugge produceren we zelf BENOR-gecertificeerd zand en grind, in een was-, breek- en zeefinstallatie met complete waterbehandeling.
De ruwe materialen worden op zee gewonnen en worden op onze kade gelost, waar ze verder verwerkt worden tot kwaliteitsvolle granulaten. Deze granulaten worden op dezelfde site gebruikt voor de productie van beton en gestabiliseerd zand (korte keten, geen enkel natransport) of worden vervoerd naar onze andere productiesites. Voor de leveringen op onze sites te Aalter, Lier en Antwerpen (Diamur) gebeurt alle transport van deze granulaten per binnenschip.
We berekenen impact op CO2-uitstoot.
Cement is een cruciale grondstof voor het produceren van beton: we gaan bewust om met de verschillende types cement en hun impact op CO2-uitstoot. We ontwikkelen momenteel een berekeningstool waarmee deze impact kan worden berekend, zodat u als klant deze impact bij de verschillende variaties in receptuur en cementtype kunt evalueren en de juiste keuze kunt maken.
We volgen ook de betontechnologische evoluties op de voet en werken mee aan diverse initiatieven: dit met het oog op het verminderen van CO2-uitstoot en het bevorderen van duurzame processen en producten.
Bekijk het filmpje van onze zeefinstallatie in Brugge.

Groene en hernieuwbare energie
Zonnepanelen
Op 4 van onze sites loopt een investeringstraject voor het plaatsen van zonnepanelen (uitvoering en plaatsing in Q4 2023- Q1 2024).
Het project omvat 5.600 panelen (op een bruto dakoppervlakte van 25.700 m²); het geïnstalleerde vermogen bedraagt 2.250 kWp. De jaarlijkse energieproductie bedraagt 2.000 MWh/jaar (= 2 GWh) ; dit is het equivalent van het jaarverbruik van 580 gezinnen.

Groene en hernieuwbare energie
Geothermie in gebouwen in Brugge
De verwarming en koeling van onze kantoren op onze site in Brugge (bouwjaar 2015-2016) worden volledig verwarmd en gekoeld met geothermie. Via een zogenaamd BEO-veld (raster van geboorde leidingen met water tot diep in de grond) wordt warmte uit de ondergrond gehaald. Die warmte wordt door een warmtepomp op een hogere temperatuur gebracht, voldoende om de gebouwen te verwarmen met een circuit van vloerverwarming.
In de zomer wordt er dan weer warmte teruggegeven aan de diepere bodemlagen, waardoor we de kantoren kunnen koelen en de bodemlagen zo weer voldoende warmte kunnen accumuleren voor de volgende winter. Dit proces is dus volledig hernieuwbaar. Omdat de warmtepomp niet actief moet koelen wordt dit ‘passief koelen’ genoemd. Er wordt geen enkele fossiele brandstof gebruikt voor de verwarming van de kantoren, de shop en showroom en alle personeelsruimtes.

Duurzaamheidscertificaat voor beton
Momenteel doorlopen onze betoncentrales een certificeringstraject voor het verwerven van een ‘Certificaat voor duurzaam en verantwoorde herkomst van beton’.
Dit certificaat wordt verstrekt door de ‘Concrete Sustainability Council’ (CSC) en beoordeelt diverse parameters in de productie van beton volgens de criteria van de ‘Concrete Sustainability Council (2021) (Concrete)'.

Waterhuishouding / Nullozerstatuut
Al onze betoncentrales zijn houder van het nullozingscertificaat. Dit certificaat wordt na een grondige audit van de waterhuishouding uitgereikt door een erkend deskundige water en bevestigt dat er in het productieproces van beton en gestabiliseerd zand geen water wordt geloosd.
Alle water dat wordt gebruikt voor het spoelen en reinigen van installaties, truckmixers en betonpompen wordt opgevangen en wordt, na behandeling en kwaliteitscontrole, terug gebruikt als aanmaakwater in het productieproces.
Op de betoncentrales te Eeklo, Brugge en Lier wordt het gerecycleerde water door middel van een kamerfilterpers gezuiverd van de zwevende delen, zodat er optimaal gezuiverd en gemonitord water in het productieproces kan worden herbruikt.

Restbeton
Rest- en retourbeton wordt gerecycleerd in één van de volgende toepassingen:
- Uitspoelen in recyclinginstallatie waar water (en cement) worden gescheiden van de granulaten (zand, grind, kalksteen). Deze uitgewassen granulaten worden opnieuw gebruikt in het productieproces. Het proceswater wordt, na verdere behandeling, 100% herbruikt voor aanmaak van beton.
- Gebruik voor het maken van stapelblokken (type ‘LEGO’) die daarna dienstig zijn in keerwand- en bulkopslag-constructies
- Afvoer naar een recycling center (breekwerf) waar het 100% gerecycleerd kan worden.
Welkom bij Van den Braembussche
Hoe kunnen wij jou helpen?
Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?
Laat het ons weten en wij nemen snel contact met jou op.